Een tijdje geleden had ik met Mara Michels een gesprek over daten. Ik vertelde haar dat ik na een date graag meteen het contact verder zet. Deels, om een soort bevestiging te krijgen. Toen confronteerde Mara me: die bevestiging heb ik helemaal niet nodig.

Want als je er zelf een goed gevoel bij hebt en het naar je zin hebt gehad, waarom zou je dan de reden van een ander nodig hebben? Dat drong wel even binnen. Zelf weten dat je het leuk hebt gehad en daar genoegen mee nemen geeft veel meer voldoening dan het verlangen naar de mening van een ander. De enige bevestiging die je als het ware nodig hebt, is die van jezelf. De bevestiging van het zijn. Ik leef, ik voel, ik ben.

Neem genoegen met wat in je zit
We zoeken de hele dag bevestiging, bijna continu op zoek naar de mening van een ander. Maar wat er echt toe doet, is je eigen gevoel. Hoe vaker jij naar de bevestiging van een ander vraagt, hoe afhankelijker je ervan wordt. Je neemt als het ware niet meer genoegen met je eigen gevoel en/of mening. Daarbij loop je bij het vragen naar bevestiging ook de kans dat je een negatieve reactie krijgt. Dat is zonde want het kan zijn dat jouw oorspronkelijke gevoel veel positiever was. Misschien neem je de mening van de ander serieuzer dan die van jezelf. Ik kan je vertellen wat dat met jouw gevoel zal doen. Dat wordt naar beneden getrokken. Dus waarom zou je niet genoegen nemen met je eigen gevoel en/of mening?

Niet kunnen leven zonder
Tijdens mijn onderzoek naar het zoeken van bevestiging, kwam ik ook wat heftige gevallen tegen. Mensen die zodanig afhankelijk zijn van de bevestiging van een ander, dat ze er verslaafd aan zijn. In het artikel las ik over een zogenaamde ‘liefdesverslaving’. Hierbij speelt het verlangen naar de aandacht, mening en bevestiging van een ander een grote rol. Het komt erop neer dat niets genoeg is.

Liefdesverslaafden zijn letterlijk verslaafd aan aandacht. Ze zijn zo bang om zonder liefde te zitten, dat ze er alles aan doen om het te krijgen.”– Carina twerda, gezondheid&co.nl

Natuurlijk geldt voor lang niet iedereen zo’n hevige vorm van afhankelijkheid. Grote kans dat je er nog helemaal niet afhankelijk van bent, maar dit artikel vond ik toch confronterend. Het eist een groot deel van je leven op en dat is niet de bedoeling. Als je het mij vraagt, gaat het leven om gelukkig zijn en vertrouwen hebben in jezelf. Door jezelf daar iedere dag op te wijzen help je jezelf heel erg om tevreden te zijn. Minder tijd besteden aan wat de ander denkt, maar bewust omgaan met je eigen gevoel. Dat is waar voldoening begint.

 

Femke Schreuder

About The Author

Femke Schreuder

Mijn ei kwijt kunnen, dat is waar het bij mij om gaat. Toon Tellegen, mijn favoriete dichter, noemde een van zijn dichtbundels 'Daar zijn woorden voor'. Zo voel ik dat ook. Woorden zijn een uitlaatklep en ik kan alles wat ik voel woord voor woord uit- spreken, schrijven, typen. Mijn favoriete dingen in het leven? Romantiek, humor, muziek, schrijven en mooie foto's bekijken.

Leave a Reply