“I do it for the culture! Mijn liefde voor cultuur gaat zo diep als het begrip breed is. Muziek, kunst, boeken, rituelen en gebruiken I love it all! In mijn columns deel ik mijn perspectief op cultuur. Wat kunnen wij vandaag nog leren van onze artistieke helden? Wat zijn de boodschappen in popcultuur? En hoe heeft het invloed op mijn leven?” – Grace Wong

Als een wijze vrouw als Grace Jones spreekt, dan luister je. Ze is een genderbender avant la letter, Miss Grace Jones! Al ver voordat de term genderbender bestond wist Grace Jones zich op een modieuze manier te presenteren, vrij van specifieke seksualiteit. Een echte genderbender and I love it!

‘De wereld wil graag weten hoe oud mensen zijn, alsof dat getal alles verklaart.’

 

Dat deze vrouw innoverend is blijkt wel uit het feit dat ze 40 jaar geleden al niet in hokjes dacht. Zo zijn er online verschillende geboortejaren van Grace Beverely Jones te vinden, waarover zij zelf zegt in haar memoir: ‘De wereld wil graag weten hoe oud mensen zijn, alsof dat getal alles verklaart. Ik zie tijd, als energie. Ik ben ook energie en die energievormen raken met elkaar vervlochten.’

Spanish Town
Grace Jones werd als derde in een gezin van zeven kinderen geboren in Spanish Town, Jamaica. In welk jaar dat was blijft een mysterie en op internet zijn er meerdere geboortejaren terug te vinden. Tot haar 13e werd Grace opgevoed door haar oma en diens echtgenoot, die de bijnaam Mas P had. Deze bijnaam hadden Grace en haar broers bedacht voor hem omdat hij een tiran was. Mas P was diepreligieus en Grace Jones groeide op met de bijbel als leidraad en daar kwam behoorlijk wat slaag bij kijken.

Nadat ze herenigd was met haar ouders sloot ze een pact met zichzelf, ‘ ze laat zich nooit meer domineren. En dat laatste maakte ze waar! Zelf zegt Grace dat ze haar rebellie en haar discipline te danken heeft aan de periode met ‘Mas P’.

‘Er werd gespeeld met raciale stereotypen.’

Model life
Designers, fotografen en filmmakers ze liepen allemaal met haar weg.
Met haar lange benen, prachtige huidskleur en herkenbare jukbeenderen, bleef Grace niet ongezien in de fashionscene. Als model domineerde ze de industrie en werd geboekt voor klussen voor over de hele wereld. Ondanks dat verlangde het topmodel naar meer. In 1974 tekende ze een platencontract bij Island Records en begon een muziekcarrière. Ze zou Grace Jones niet zijn als ze ook daar niet een eigen draai aan zou geven en creëerde een eigen genre, een combinatie van disco, reggae en new wave zou het helemaal moeten worden. Vanuit die tijd kunnen we nu nog nagenieten van nummers als La vie en Rose (1977), I’ve seen that face before (1982) en Slave to the Rhytm (1985). Die laatste clip was haar hoogtepunt, een clip met een message waarin er veel gespeeld werd met raciale stereotype. Ondanks haar goede boodschap en creativiteit kwam er van haar muziek carrière niet veel terecht.

‘Als kunstenaar moet je nieuwe plaatsen blijven bezoeken en altijd in beweging blijven.’

Biografie
Toen ik in 2016 de biografie van Grace Jones, mijn onvertelde leven als verjaarsdagscadeau kreeg, ging haar wereld voor mij open. In haar biografie doet ze letterlijk een boekje open naar haar privéleven en geeft ze haar uitgekauwde mening over de jonge generatie vrouwelijke popartiesten die haar juist bewonderen. Naar haar mening zijn veel van die popartiesten niet origineel genoeg en klinken hun stemmen te vlak. Het probleem zit hem volgens Grace niet in dat deze generatie geïnspireerd is door voorgaande legends, maar juist in dat zij het oude niet genoeg eigen maken. Daarover zegt Grace: ‘Als kunstenaar moet je nieuwe plaatsen blijven bezoeken en altijd in beweging blijven. Je moet zien wat de wereld te bieden heeft en je eigen versies maken van wat je ziet. Mensen zien dingen niet allemaal op dezelfde manier.

En van die wijze woorden kunnen wij anno 2018 allemaal nog wat van leren!

Wil je nog meer weten over het leven van Grace Jones?
De documentaire Bloodlight en Bami over het publieke en prive leven is nu te zien in de geselecteerde bioscopen.

For the Culture,

Grace