“I do it for the culture! Mijn liefde voor cultuur gaat zo diep als het begrip breed is. Muziek, kunst, boeken, rituelen en gebruiken I love it all! In mijn columns deel ik mijn perspectief op cultuur. Wat kunnen wij vandaag nog leren van onze artistieke helden? Wat zijn de boodschappen in popcultuur? En hoe heeft het invloed op mijn leven?” – Grace Wong

Een bewonderenswaardige vrouw

Ik kan er geen genoeg van krijgen: de bloemen in haar haren, haar kunstzinnige mindset, haar overtuigingskracht, drive, de manier waarop ze in het leven stond. Alles aan deze vrouw vind ik bewonderenswaardig. Een artiest die niet bang was maatschappelijke issues en seksuele identiteit aan de kaart te stellen. Ze was een liberaal, vocht tegen systemen en was politiek actief. Frida Kahlo geboren in Cayocán- Mexcio in 1907, nog ver voordat zelfs mijn ouders geboren waren. Is vandaag de dag een inspiratie voor mij.

Zelf steek ik mijn mening niet onder stoelen of banken maar zo vrij als Frida ben ik zeker niet. Ze geeft niets om wat de wereld van haar vindt en is naar eigen zeggen een geboren bitch. Heerlijk die overdosis zelfliefde iets wat vandaag de dag nog weleens wordt vergeten.

Voetbal, zwemmen, worstelen, Frida deed het allemaal! En dat in een tijd waarin het voor meisjes niet gebruikelijk was om te sporten.

Levenslessen van Frida Kahlo

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderó, voor de wereld simpelweg bekend als Frida Kahlo. Door de gevolgen van polio liep ze als kind een verlamming aan haar rechterbeen op, waardoor ze bijna niet kon lopen. Frida zou voor de rest van haar leven in beperking leven. Maar niets was minder waar, Frida was een gedreven leerling op school met een uitgesproken mening. Haar vader was haar held en spoorde Frida aan te gaan sporten om sterker te worden. Voetbal, zwemmen en zelfs worstelen Frida deed het allemaal. En dát in een tijd waarin het voor meisjes niet gebruikelijk was om te sporten. My kind off girl!

Op achttienjarige leeftijd sloeg helaas het noodlot opnieuw toe, toen de bus waar Kahlo in zat werd aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning drong volledig door in de linkerzijde van haar lichaam en kwam er via haar vagina weer uit. Haar been gebroken op 11 plaatsen, diverse ribbreuken en een gebroken bekken waardoor Frida voor het leven getekend was. Ze zou geen dag meer zonder pijn leven. Maandenlang moest Frida in bed blijven, gewikkeld in verband.

Haal de inspiratie uit jezelf!

Wat kan je leren van een surrealistische kunstschilderes die ver voor jouw bestaan is overleden? Haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid lieten haar niet uit het veld slaan. De sterke Frida besloot te gaan schilderen en las elk kunstboek wat ze kon bedenken. Haar moeder liet spiegels rond haar bed vastmaken, zodat zij zichzelf kon schilderen. Haar werk kritiseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staat met de vervreemde sfeer.

Waar andere kunstenaars inspiratie halen uit de natuur haalt Frida de inspiratie uit zichzelf.

Waar andere kunstenaars inspiratie halen uit de natuur haalt Frida de inspiratie uit zichzelf. De ultieme vorm van #selflove als je het mij vraagt! Door te kijken en luisteren naar wat er in zichzelf afspeelt leerde zij zichzelf beter kennen en daarmee ook haar emoties te uiten.

 

Haar werk representeert haar emotionele en fysieke pijn.

In 1944 maakte zij The Broken Column een doek wat Frida’s emotionele en fysieke pijn perfect representeerde. Op het doek is te zien hoe een aardbeving Frida’s lichaam in tweeën splitst. Haar open lichaam suggereert de vele operaties die zij heeft moeten ondergaan, en dat zij zonder haar korset dat ze dagelijks droeg letterlijk uit elkaar zou vallen. Het laat de wreedheid zien waarmee de stalen balk haar lichaam had doorboord tijdens het busongeluk.

Het werk van Frida is vandaag de dag nog steeds te bewonderen.

In het Victoria & Albert Museum in Londen is er een tot oktober 2018 expositie te zien. Dit is de eerste keer in 50 jaar dat deze persoonlijke items buiten Mexico tentoon worden gesteld. Hiermee wordt in de iconische collectie van Kahlo weer een nieuw leven geblazen. En dat is zeker een citytrip waard!

 

For the culture,

Grace Wong