“I do it for the culture! Mijn liefde voor cultuur gaat zo diep als het begrip breed is. Muziek, kunst, boeken, rituelen en gebruiken I love it all! In mijn columns deel ik mijn perspectief op cultuur. Wat kunnen wij vandaag nog leren van onze artistieke helden? Wat zijn de boodschappen in popcultuur? En hoe heeft het invloed op mijn leven?” – Grace Wong-Si-Kwie

Bij aankomst in Ziggo Dome stonden er bizar lange rijen. Iedereen was klaar om de favoriete first lady aller tijden in het echt te zien. Eenmaal binnen hoorde ik dat het publiek al werd toegesproken, dus de zenuwen namen toe! Snel zitten op de o-zó goede plaatsen die mijn vriendin op de kop heeft weten te tikken. Het was ein-de-lijk zover, de lezing van Michelle Obama. De meest inspirerende vrouw op deze aardbodem. 

Een introductiefilm over het leven van Michelle start en niet veel later staat ze er: Michelle Obama! Geweldig! De Ziggo Dome is bijna uitverkocht en toch weet ze met haar charmes en humor een intieme sfeer te creëren. Maar wat heb ik eigenlijk geleerd van Michelle?

1. Onvoorwaardelijke liefde
Michelle verteld over het opgroeien in het zuiden van Chicago waar ze zich ontpopt tot een zelfverzekerde vrouw. Michelle ‘s ouders hebben daar een grote rol in gespeeld. Haar moeder heeft Michelle en haar broer Craig nooit als kleine kinderen toegesproken. Haar theorie was duidelijk; ‘’Ik voed je op tot een volwassen en niet tot een klein kind.’’ Michelle was een vaderskindje en haar vader gaf haar de juiste basis mee voor wat zij later in een man zocht. Hij gaf haar de liefde die ze nodig had, maar liet haar vrij genoeg om te ontdekken, leren en fouten te maken. Ze werd niet behandeld als een kwetsbaar vogeltje. En dat is volgens Mrs. Obama maar goed ook. Want onvoorwaardelijke liefde is een hele belangrijke basis in een ieders leven.

Al snel komt ze erachter dat het ‘gewone’ mensen zijn. Ook hier haalt ze weer een belangrijke les aan; laat je niet vertellen dat je minder bent dan een ander. Als je in jezelf gelooft ga er dan 100 procent voor.

2. Laat je niet gek maken
Deze basis kweekte zelfvertrouwen voor haar. Ze wordt aangenomen op Princeton gaat er studeren. De universiteit waar alleen de beste van de beste studenten zitten. Ze is zo benieuwd naar hoe die ’beste’ mensen zijn, zich bewegen en gedragen. Al snel komt ze erachter dat het ‘gewone’ mensen zijn. Ook hier haalt ze weer een belangrijke les aan; laat je niet vertellen dat je minder bent dan een ander. Als je in jezelf gelooft ga er dan 100 procent voor. Michelle verteld ook dat zij als zwarte vrouw er 200 procent voor moet gaan. Een herkenbare uitdrukking voor mij, ik weet niet beter. Dit is hoe mijn ouders mij hebben opgevoed! Het is goed om te horen dat een vrouw als Michelle benadrukt dat er wel degelijk sprake is van white privilege. Zeker in tijden waarin we dat weleens dreigen te vergeten.

3. Keep it real!
Een controlefreak was ze naar eigen zeggen. Michelle had een duidelijke checklist en wist haar leven perfect te plannen… dacht ze. Ze ontmoette Barak Obama die niet meteen voldeed aan haar eisen. Hij kwam te laat op de eerste date, een absolute no go. Maar hij had flavour, was heel slim en dus stelde Michelle zich open. Ze werd snel enorm verliefd op deze bijzondere man. Niet geheel volgens planning. Vrij plotseling kwam haar vader te overlijden, een moeilijke en zware periode in haar leven. De periode waar zij zich begon te realiseren dat het uitstippelen van je leven geen zin heeft. Het leven is heel veel vallen en opstaan maar geniet tussendoor vooral! Niet alles is zo rooskleurig als mensen het doen overkomen. Ook een huwelijk niet, dat is heel hard werken. Vooral als er kinderen bij komen. De les die Michelle hier wil meegeven is om meer met elkaar te praten over deze ervaringen, zo leren we van elkaar. En leren we vooral dat we zelf niet gek zijn.

 

Hier stipt ze wat gevoelige kwesties aan; door het niet bespreekbaar maken van bijvoorbeeld een ziekte, miskramen of mislukkingen in het leven, creëren we een incompleet beeld van de wereld

4. Durf kwetsbaar te zijn
Maar waarom vertelt schrijft Mrs. Obama eigenlijk een boek? En doet ze een uitgebreide boektour? Ze vindt het belangrijk dat haar verhaal verteld en gehoord wordt. Ze legt uit dat haar kwetsbaar opstellen haar gebracht heeft waar ze vandaag de dag is. En motiveert anderen zich ook kwetsbaar op te stellen! Het zorgt er namelijk voor dat we meer van elkaar leren. Hier stipt ze wat gevoelige kwesties aan; door het niet bespreekbaar maken van bijvoorbeeld een ziekte, miskramen of mislukkingen in het leven, creëren we een incompleet beeld van de wereld. We leven in een iconencultuur, waar op sociale media de #relationshipgoals ons om de oren vliegen. Maar laten we het met ze allen ’echt’ houden, zodat we kunnen leren van onszelf en elkaar.

Let’s become us!

For the culture

Grace Wong-Si-Kwie

About The Author

Mara
Editor in Chief

Mijn naam is Mara Michels. Ik ben de ceo van www.iloveinspiration.nl, www.inspirationnetwork.eu en www.maramichelspr.com. Ik geniet van inspiratie in de breedste zin van het woord. Via mijn platformen promoot ik ondernemers, projecten en producten die een positieve verandering brengen in de maatschappij. Daarnaast help ik ondernemers, studenten, performers en coaches hun zichtbaarheid te vergroten bij hun ideale doelgroep middels strategiesessies. Ik ben met www.inspirationnetwork.eu begonnen om positief nieuws te delen vanuit verschillende windstreken en mensen te verbinden vanuit verschillende culturen. Momenteel bereiken wij ruim 20.000 vrouwen (60%) en mannen (40%) via onze verschillende kanalen. Wil jij ook gepromoot worden mail mij dan via maramichels@inspirationnetwork.eu.