“Heb je naaste lief als jezelf”

Toch vind ik dit soms een moeilijke uitspraak. Om iemand anders lief te hebben als jezelf, moet je eerst van jezelf houden. Ik heb het gevoel dat veel mensen vergeten van zichzelf te houden. Of om überhaupt bewust aandacht aan zichzelf te besteden. Af en toe bewust naar jezelf kijken, helpt je te zien wie jij echt bent. Je afvragen of iets bij jou past, een bepaald gedrag, een handeling of iets wat je zegt. Het begint allemaal bij het creëren van jouw identiteit.

Onzekerheid speelt hierbij een grote rol. Soms weerhoud het je ervan jezelf te ontdekken. Je kiest sneller voor de makkelijkere optie: meelopen. Wat als de echte jij niet geaccepteerd wordt? Deze gedachten is niet gek, het komt bij iedereen wel eens voor. Maar zodra jij je gaat gedragen naar wie je echt bent, trek je mensen aan die bij jou passen. Jij leert van jezelf te houden en je wordt omringt door mensen die jou waarderen zoals je bent. Dat geeft een goed gevoel. Je gaat je er zelfverzekerd door voelen. Zo kan je de liefde voor jezelf ook geven aan een ander.

Mindfulness
Jezelf liefhebben, dat hangt voor mij persoonlijk heel erg samen met jezelf kennen. De laatste tijd leer ik mezelf steeds beter kennen, ik weet wat bij me past, ik sta sterker in mijn schoenen en ik weet wat ik wil. Sinds ik mijn stage bij Mara begon, kreeg ik steeds meer inzichten. Omdat Mara zo gericht is op spiritualiteit en mindfulness, ging ik er zelf ook bewuster mee om. Actief met jezelf bezig zijn, dat geeft duidelijkheid en je voelt je minder onzeker. Op dit punt ben ik als 18-jarige denk ik de meeste jongeren wel een stapje voor. Ik zie ook bij steeds meer leeftijdsgenoten terug dat zij nog niet weten wie ze zijn. Ik snap ook wel hoe dat komt, even stilstaan bij jezelf lijkt best moeilijk. Als ik door mijn ogen naar de maatschappij kijk, zie ik mensen die onder druk staan. Er wordt verwacht dat we zo jong mogelijk presteren, succes hebben en weten waar we mee bezig zijn. Het doet me pijn om te zien hoeveel mensen onder deze druk door gaan. Als je nog zo jong bent is het juist de beste tijd om uit te zoeken wie je bent. Het zorgt voor meer doordachte beslissingen en een duidelijker beeld over dromen. Ik zou graag zien dat er meer aandacht wordt besteed aan hoe de jongeren zichzelf ontdekken, in plaats van carrière gericht. Al deze dingen hangen samen. Als je achter je eigen beslissingen staat, geeft dat een zelfverzekerd en goed gevoel. Je leert van jezelf te houden en met die mindset kan je anderen ook liefhebben zonder jezelf te verliezen.

 

 

About The Author

Femke Schreuder

Mijn ei kwijt kunnen, dat is waar het bij mij om gaat. Toon Tellegen, mijn favoriete dichter, noemde een van zijn dichtbundels 'Daar zijn woorden voor'. Zo voel ik dat ook. Woorden zijn een uitlaatklep en ik kan alles wat ik voel woord voor woord uit- spreken, schrijven, typen. Mijn favoriete dingen in het leven? Romantiek, humor, muziek, schrijven en mooie foto's bekijken.