Iedereen, dus ook jij en ik, moeten soms even stilstaan. Even niks doen en gewoon bestaan. Just be in the moment.

De enige plekken waar ik echt de pauze knop kan indrukken is in het binnenland van Suriname en op het strand van Curaçao. In het binnenland van Suriname geniet ik  van de ongerepte natuur, de geur van het oerwoud, de heerlijke brasa die het zoetwater van de rivier mij geeft  en de kracht die de natuur uitstraalt. Als ik bijvoorbeeld op de wijde rivier in een korjaal (een kano gemaakt van een boomstam) zit en ik aan weerskanten van de rivier alleen maar bomen zie en verschillende dierengeluiden hoor, besef ik hoe nietig ik ben als mens en wij maar een klein onderdeel zijn van het gehele universum.

Wanneer ik naar het strand ga op Curaçao hou ik ervan om te drijven in de zee en ik laat de golven me meevoeren. Tijdens het drijven zijn je oren in het water waardoor het geluid buiten het water gedempt wordt. Het lijkt net alsof je de mute knop van de afstandsbediening hebt ingedrukt. Ik doe dan mijn ogen dicht, voel de zon prikkelen op mijn gezicht en kan zelfs de zandkorrels op de bodem van de zee horen verschuiven. In dat moment bestaan er geen aanslagen, geen oorlogen, geen geen zorgen, geen pijn, geen angst, geen verwachtingen, geen druk, geen tijd; alleen liefde.

Of je nou gelooft in God, Krishna, Allah, Boeddha, het universum of denkt dat de aarde is ontstaan door een vulkaanuitbarsting, als je echt aandacht geeft aan de diversiteit, simpliciteit en complexiteit van de natuur kan je niet anders dan liefde voelen voor deze schoonheid.

Mijn momenten in de natuur geven me ook de ruimte om tot rust te komen en te denken aan de toekomst of juist het verleden. Het leven raast ons erg snel voorbij en we vergeten soms wat we hebben meegemaakt en hebben bereikt. Ik was bijvoorbeeld vergeten dat ik als bachelorstudent artikelen had geschreven voor een paar nieuwsbrieven en studentenbladen en ik kwam vorige week zelfs een gedicht in het Papiamentu tegen die ik had opgesteld in verband met “Siman di Kultura” (elk jaar wordt een week lang extra aandacht gegeven aan de Curaçaose cultuur). Ook was het mij totaal ontschoten dat ik de verhaallijn voor een toneelscript over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen had bedacht en het script mede had geschreven. Dit toneelstuk werd door jongeren voorgedragen en gepresenteerd voor verschillende politici waaronder de voormalige minister-president van de Nederlandse Antillen. Hoe kan ik zoiets vergeten?!

Zoals je ziet moeten we af en toe op de rem trappen, want de tijd vliegt voorbij als je aan het multi-tasken bent, hard aan het timmeren bent om je doelen te bereiken of op survival mode bent. Voordat je denkt en helaas soms sneller dan je denkt is het allemaal voorbij, so just press pause and breathe.

xxx

Evita

About The Author

Evita Sanches

Evita Sanches is een Young Professional met een masteropleiding Communicatiewetenschap in haar rugzak. Als een kolibrie reist zij naar verschillende plekken in de wereld en door het leven, op zoek naar groei, nieuwe uitdagingen, balans en inspiratie. Evita zal op IloveInspiration.nl haar personal journey delen.

Leave a Reply