Wat ben jij waard?

“Voor hoeveel gaan wij de sieraden verkopen?” Een lange stilte viel daarna, terwijl wij naar de zelfgemaakte sieraden keken. Vol trots keken een goede vriendin en ik naar het resultaat en toch vonden we het moeilijk om een prijs vast te stellen.

Het moment dat ik een prijskaartje hieraan moest geven, werd ik een beetje ongemakkelijk. Hhhhmmm, wat zullen anderen bereid zijn om te betalen? Een verkeerde gedachtegang zoals mij dat is aangeleerd tijdens de sales training als consultant. Tijdens sales is het bedrag van een product of dienst, het minst belangrijke tijdens het verkoopproces. Het meest belangrijke bij aanvang van de verkoop is het geloof en zelfvertrouwen dat het product of dienst daadwerkelijk de prijs waard is. Waarde. Wat denk ik dat de sieraden waard zijn als ik de creativiteit, het materiaal, overige investeringen en de tijd bij elkaar optel? Dan kom ik ineens op een hele andere prijs dan ik met mijn eerste instelling in gedachten had.

Ondanks ik een aantal sales gerelateerde banen heb gehad, vind ik het concept geld nog steeds ingewikkeld. Gelukkig kan ik er steeds beter mee omgaan, omdat ik me vaker dan voorheen focus op de waarde van een product, dienst of persoon in plaats het briefje geldpapier. Laat ik mezelf als persoon als voorbeeld nemen. Ieder mens heeft een prijskaart. Daarmee bedoel ik niet dat je te koop staat, want als persoon ben je priceless. Maar jouw:

  1. diploma’s (wat overigens geld heeft gekost)
  2. ervaring, overige kennis
  3. competenties
  4. creativiteit
  5. karaktereigenschappen

hebben bij elkaar opgeteld een bepaalde waarde.

In het verleden heb ik een paar functies bekleed waarbij ik onder mijn waarde betaald werd. Toch koos ik ervoor om deze banen aan te nemen vanwege de survival mode waarin ik zat. Ik heb een pittig jaar achter de rug en nadat ik in begin 2016 alle tijd nam om op te laden en weer bewust te werken aan mijn zelfwaarde, besloot ik dat ik niet meer bereid ben om voor een lange termijn onder mijn waarde te werken. Recentelijk had ik een sollicitatiegesprek voor een ontzettend leuke baan, maar helaas was het aanbod veel te laag. Eerst probeerde ik nog alternatieven te bedenken zodat ik gezamenlijk met de organisatie een middenweg kon vinden. Maar hoe langer ik verschillende constructies aan het bedenken was, hoe onprettiger ik mij voelde. Wacht eens even….zelfs een middenweg vind ik niet genoeg!

Ervaring heeft mij geleerd dat ik me nog steeds 100+% inzet, proactief, creatief, probleem oplossend, sterk communicatief ben en veel verantwoordelijkheid naar mij toetrek, ondanks ik veel minder word betaald dan ik eigenlijk waard ben. En dat wil ik niet meer! Dus heb ik voor de eerste keer een organisatie vriendelijk bedankt op basis van de waarde die zij mij bereid waren aan te bieden.

Ik heb gewoon nee gezegd en het voelde geweldig.

self_worth_2

De waardering die wij van anderen krijgen is gedeeltelijk afhankelijk van jouw zelfwaardering. Als je vind dat je niet genoeg waarde krijgt op werk of in een relatie, zeg NEE. Die 3 simpele letters zal jou zoveel kracht geven en maakt de deur van onderwaardering dicht en maakt ruimte voor de toekomst met voldoende waardering. Hoe weet ik dat zeker? Omdat jij dat naar je toe zal aantrekken, die waarde die jij in jezelf ziet, ga je het automatisch aantrekken of opeisen.

Dus, wat denk JIJ dat je waard ben?

Liefs, Evita

About The Author

Evita Sanches

Evita Sanches is een Young Professional met een masteropleiding Communicatiewetenschap in haar rugzak. Als een kolibrie reist zij naar verschillende plekken in de wereld en door het leven, op zoek naar groei, nieuwe uitdagingen, balans en inspiratie. Evita zal op IloveInspiration.nl haar personal journey delen.

Leave a Reply