Eid al Fitr (ied-oel fitr) is één van de twee feestdagen van de moslims. Eid al fitr ook wel bekend als suikerfeest kenmerkt het einde van de Ramadan, het wordt gevierd op de eerste dag van shawal (een islamitische maand). Ramadan was een maand van vasten waarin de gelovigen hun god vragen voor vergeving en barmhartigheid. Voor velen ging de maand niet alleen om het niet eten en drinken, het was eerder een oefening van geduld en discipline. Eid – ul – fitr is het feest voor degenen die hebben gevast en Allah hebben gehoorzaamd. Het was de maand van zorg en delen. Eid is een tijd wanneer de gehele moslim gemeenschap samenkomt om hun vreugden en zegeningen te delen.

Het wordt voorafgegaan door mensen die winkelen en rondkijken voor cadeautje voor hun familie en vrienden. We gebruiken deze dag om geluk te verspreiden en een bezoek te brengen aan onze vrienden en familieleden en het delen van smeekbedes. Cadeautjes worden uitgewisseld tijdens Eid door jong en oud, ook bezoeken we de ouderen en zieken.


Vervolgens staat er een moskeebezoek op het programma. De profeet Mohammed heeft aanbevolen dat zowel mannen als vrouwen op de eerste ochtend van Sjawwal naar de moskee moeten. Door de grote toestroom van moslims, stellen sommige moskees vrouwen en kinderen vrij van deze plicht. Zo kunnen zij alvast thuis aan de slag met de bereiding van het eten. Met de preek van de imam wordt de ramadan ook echt afgesloten.

Soms vergeten we dat er veel mensen die niets hebben te vieren. Voor veel mensen is Eid een gewone dag. Sommige open hun kasten om wat te eten en zien niks. Er zijn mensen in ziekenhuizen die eenzaam zijn en niemand die ze bezoeken. Op deze dag zorgen wij er met z’n allen voor dat iedereen blij is ook zorgen we ervoor dat we vreugden en geluk brengen die minder fortuinlijk zijn.

De rest van de dag staat in het teken van familie en vrienden. Veel komen bij elkaar of krijgen bezoek. Kinderen krijgen vaak wat geld of cadeautjes. Maar niet alleen de levende familie is belangrijk. Families bezoeken ook het graf van familieleden.

Binnen de islam ben je verantwoordelijk voor elkaars welzijn. Dat is ook de reden waarom de armenbelasting 1 van de 5 pilaren van de islam zijn. De armenbelasting wordt op de belangrijkste dagen zoals het suiker- en het offerfeest. Behalve deze verplichte betaling moedigt Allah jou aan de behoeftige en de armen, uit Zijn vrijgevigheid die aan jou verleend is, te geven.’

Voor mij is het suikerfeest een dag waarbij iedereen bij elkaar komt, of je nou ruzie hebt met diegenen of niet. Je staat vroeg op, kleed je mooi aan en bid in de moskee en dan begint deze feestelijke dag. Ik kijk uit naar het eten overdag en de kennissen die ik weer eens zie na een lange tijd. Ik heb nog veel familie in het buitenland wonen, dus daar zal veel naar gebeld worden.

Iloveispiration blogger Charifa en ik wensen alle moslims en niet moslims een fijne Eid al fitr! Geniet van je vrienden en familie zoals wij dat gaan doen! En treat your self met veel lekkers, want dat hebben we verdient.

Eid Mubarak!

Charifa & Hajar

About The Author

Iloveinspiration

Leave a Reply