“Wat gebeurt er als ik dood ben?”, is een vraag die iedereen zich weleens stelt. De vraag kan op veel momenten naar boven komen: in bed terwijl je ligt te piekeren, in een gesprek met vrienden en familie of terwijl je een artikel leest.

Iedereen zal een ander antwoord geven. Reïncarnatie, hemel of hel, of niets. Niets, net zoals voor je geboren was. Sluit je ogen voor een tel en open je ogen. Dat is hoe lang het ‘niets’ na het sterven zal zijn. Net zoals voor je geboren was. Helemaal…niets. Het is misschien een eng idee, maar daar moet je vrede mee kunnen sluiten. Hoe? Dat zal ik je proberen uit te leggen.

Laten we groots beginnen met het universum. Een fantastisch grote plek. Zelf geloof ik dat alle miljarden sterren en planeten niet allemaal om ons draaien. Wij zijn een klein puntje in een veel groter iets. Nu lijkt dat een slechte mentaliteit, maar het stelt je open tot vrijheid. Als het universum eindigt en alles met zich mee sleurt, zullen al jouw schulden, fouten en angsten mee verdwijnen. Dat betekent dat het enige wat echt uit maakt, jouw leven is. Jouw leven en jouw ervaringen. Als het universum geen ‘doel’ heeft, kan jij dat zelf bepalen. Alles wat zal verdwijnen, kan je altijd eerst nog ervaren. De meest speciale en mooie dingen in het leven zoals: gevoelens, eten, de natuur, eb en vloed, vrienden en familie. Je kan jezelf distantiëren van alles en je heel alleen voelen, omdat alles zo anders is als jij. Dat is alleen helemaal niet waar, in tegendeel zelfs. We zijn allemaal deel van de wereld en alles er omheen.

 

Met deze mentaliteit kan je het beste maken van je leven. Je hebt maar één kans, maak er wat moois van. Er is geen reden om er niet het beste van te maken. Of om anderen blij te maken. De zin van het leven is wat jij ervan maakt.

Je kan zeggen dat niets uitmaakt, omdat toch alles verdwijnt, maar daar ben ik het niet mee eens. Van buitenaf maken wij niet veel uit, maar voor de mensen om je heen, maak je wel veel uit. Zoom in, kijk naar je omgeving en geniet er van.

 

Leave a Reply