Er is altijd veel discussie over of geld uitgeven je wel of niet gelukkig maakt? Als je het op deze manieren uitgeeft, maakt geld je echt wel gelukkig.

Iedereen kent het wel, een schuldgevoel nadat je je geld hebt uitgegeven. Je hebt bijvoorbeeld duur buiten de deur geluncht of een luxe massage genomen. Je krijgt dan een schuldgevoel omdat je denkt dat je beter kan sparen voor je toekomst of een mooie auto.

Niet doen!

Je kunt je geld namelijk beter uitgeven aan ervaringen dan aan spullen.

Je leeft namelijk naar een ervaring als een mooie stedentrip toe én je kunt er nog heel lang aan terugdenken. En aan zowel voorpret als herinneringen beleef  je veel geluk en plezier.

Want hoe meer nieuwigheid, verrassing, onzekerheid en afwisseling, hoe minder gevoelig je bent voor gewenning.
Bovendien onderneem je ervaringen vaak met familie en vrienden. En niets maakt ons gelukkiger dan dat.

Het volgende punt zal je waarschijnlijk verbazen. Maar als jij geld uitgeeft aan anderen, kan je daar ook heel gelukkig van worden. Dit verbaast je waarschijnlijk omdat we de neiging hebben te onderschatten hoe gelukkig we worden van geld aan anderen uitgeven.

Uit onderzoek is gebleken dat als je meer geld spendeert aan cadeautjes voor andere en donaties aan goede doelen, dat je daar veel gelukkiger van wordt dan dat je het vooral aan jezelf uitgeeft. Dat komt doordat die uitgaven ons beeld over sociale relaties positief beïnvloeden en zo versterken.

Een opvallende conclusie vind ik hoe belangrijk het is om gewenning aan je aankopen te voorkomen.

Diezelfde gewenning is trouwens ook een valkuil voor rijke mensen. Zij kunnen zich namelijk makkelijk grootse ervaringen veroorloven. Dure hotels, diners in de mooiste restaurants, kaartjes op de eerste rij bij Beyoncé.

En dat is een probleem. Want wie daaraan went, kan moeilijker genieten van de doodgewone dingen in het leven, zoals samenzijn met je familie en vrienden. Terwijl dát nou juist de ervaringen zijn waar we het gelukkigst van worden. Dus mocht je vermogend zijn, doe dan extra je best te genieten van juist het normale.

Liefs, Sanne.

About The Author

Sanne Valk

Leave a Reply