Ramadan is de 9de maand van de islamitische kalender en moslims zijn op deze maand verplicht te vasten. Moslims mogen in deze maand van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben. Ook dient de moslim tijdens het vasten te letten op zijn of haar gedrag.

De Ramadan is een maand die je niet kan vergelijken met andere maanden.
De profeet Mohammed LOL heeft veel gesproken over deze maand, een paar voorbeelden:
De beloning voor het vasten in de Ramadan
“Degene die gedurende de maand Ramadan vast uit oprechtheid van geloof in de hoop beloning te verkrijgen, al diens begane zonden zullen vergeven worden.”

De poorten van het Paradijs zijn geopend tijdens de Ramadan.
“Wanneer de maand Ramadan komt, worden de poorten van het Paradijs geopend en worden de poorten van de Hel gesloten en zijn de shayatien (duivels) vastgeketend.”

De vastende ervaart twee vreugden: in deze wereld en in het Hiernamaals
“Iemand die vast ervaart twee vreugden: hij is vol vreugde wanneer hij zijn vasten verbreekt en hij is vol vreugde met zijn vasten wanneer hij zijn Heer ontmoet.”

Het doel van de ramadan

De maand ramadan is niet zoals elke andere maand. Het is een maand dat de mens voorbereidt opIMG-20160603-WA0004 de resterende elf maanden, doordat de mens zelf controle en discipline leert. Volgens de Islam zijn sommige handelingen die geliefd zijn door de mens zoals: eten, drinken en vervullen van iemands wensen verboden, dat heet ‘Haraam’. Als je je verlangens in controle kan houden, deze maand, die toegestaan zijn in die andere 11 maanden, dan kan jij controle houden over verlangens die niet toegestaan zijn.
Moslims zijn in deze maand is staat om zichzelf te hervormen en vergeving te krijgen van hun zonden. Dit is een maand van hervorming en zelfreflectie, waar een gelovige kan werken over spiritualiteit en toewijding.

De profeet Mohammed  heeft verklaard:
“Een ieder die niet stopt met het spreken van leugens en hiernaar handelt, Allah heeft het opgeven van zijn voedsel en drinken van hem niet nodig.”
‘Weet dat jullie degenen zijn die opgeroepen worden om bijdragen te geven op de Weg van Allah. En onder jullie zijn er die gierig zijn, en wie gierig is: voorwaar, hij is slechts gierig ten nadelen van zichzelf. En Allah is de behoeft loze, terwijl jullie de behoeftigen zijn.’

Wat je WEL moet doen tijdens Ramadan

  1. Geld en goederen geven aan armen en bewuster met geld om gaan. Wees gul! Want wie goed doet, goed ontmoet.
  2. Lees zoveel mogelijk uit de Quran. In de ochtend, tijdens lunch en ’s nachts.
  3. Maak veel duas (smeekbede). Voor jezelf, je familie & voor de hele gemeenschap.

Wat je NIET moet doen tijdens Ramadan

  1. ‘Maak geen gebruik van de tong’: Vermijd vloeken, beschuldigen, ruzie, enzovoort. Roken is ook de zonde van de mond. Ramadan is een goed moment om te stoppen met roken.
  2. ‘Maak geen gebruik van de ogen’: Verspil je niet je tijd aan tv, computer en telefoon. Als je moet communiceren met het ander geslacht op het werk, lager uw ogen. Ogen heeft een enorm effect op het hart & geest.
  3. Luister niet naar dingen die je eigenlijk niet hoort te luisteren. Heb controle over je oren. Luister niet naar roddels en muziek.

 4 Redenen om te vasten

  1. Vasten ontwikkelt moed, vastberadenheid en een fighting spirit om de zware kansen in het leven met een koel en rustige mind te overwinnen. Het scherpt de kracht van concentratie.
  2. Vasten is bedoeld om woede te veroveren en hierdoor ontwikkel je zelf controle.
  3. Vasten zorgt ervoor dat men fysiek, mentaal en spiritueel discipline krijgt die essentieel zijn voor een succesvol leven.
  4. Vasten reinigt het menselijke systeem van de onzuiverheden van ononderbroken eten en maakt de weg vrij voor maaltijden aan het einde van de dag.

 

EID MUBARAK!!

love <3

Hajar

 

Leave a Reply